Alergia - choroba o poważnych konsekwencjach

Co trzeci Europejczyk jest alergikiem. Z każdym dniem odsetek ludzi dot-kniętych alergiami wciąż rośnie. Coraz częściej pacjentami poradni alergicznych są dzieci i młodzież, w wielu przypadkach obciążone wspomnianą chorobą od urodzenia. Ponadto gros alergików cierpi na więcej niż jeden rodzaj alergii.

Alergia to reakcja zapalna organizmu wywołana różnego rodzaju subs-tancjami lub innymi czynnikami alergizującymi. Najczęściej są to pyłki traw, drzew, zbóż czy innych roślin, tzw. sezonowe alergeny zewnętrzne, poza tym: jad owadów, sierść zwierząt, cząsteczki kurzu, pleśń, niektóre składniki pokarmowe, leki, czy też kosmetyki, tzw. całoroczne alergeny wewnętrzne.

Pseudoalergia natomiast to reakcja polegająca na uwalnianiu histaminy z komórek tłuszczowych, której towarzyszą takie objawy, jak: bóle głowy, wysypki skórne, nudności, biegunki. Produkty bogate w histaminę to: sery dojrzewające, salami, kiełbasa, cielęcina, wątroba wieprzowa, tuńczyk, makrela, kapusta kiszona, szpinak, piwo, wino.

Istotą alergii jest niewłaściwa reakcja obronna organizmu, na substancje obojętne dla jego zdrowia. Atopia jest specyficzną odpowiedzią układu odpor-nościowego na substancje, które nie szkodzą większości ludzi. Organizm alergika błędnie rozpoznaje je jako „wroga”, czyli alergeny i rozpoczyna z nimi „walkę”, co widoczne jest w postaci uczulenia.

Lokalizacja i reakcje alergiczne mogą być różne: kichanie i świąd nosa, łzawienie, piekące oczy, obrzęki twarzy, wysypka na ciele, kaszel lub duszności w wyniku obrzęku krtani, bóle głowy, zapalenie oskrzeli.

Objawy I, II, III etapu rozwoju alergii wg mgr Janusza i Barbary Pić autorów książki „Możesz wygrać z rakiem i alergią"

Objawy żołądkowo-jelitowe:

Niechęć do spożywania produktów mlecznych

Ulewania lub wymioty

Kolka brzuszna

Przewlekłe biegunki, zapalenia jelit

Zaparcia na przemian z luźnymi stolcami

Zapalenie błony śluzowej żołądka

Niedobory stanu odżywiania

Krzywica, wczesna osteoporoza

Objawy skórne:

Zmiany o charakterze wytryskowym

Pokrzywka, liszaj grudkowy

Objawy układu oddechowego i uszu:

Przewlekły kaszel

Nieżyt nosa (pyłkowica)

Astma

Nawracające zapalenie płuc

Zapalenie ucha środkowego

Objawy ze strony układu moczowo-płciowego:

Krwiomocz

Mimowolne moczenie nocne i dzienne

Zespół mocznicowy

Poronienia, niepłodność męska

Objawy ze strony układu nerwowego:

Migreny, lęki, kłopoty z zapamiętywaniem, zaburzenia snu

Objawy IV etapu rozwoju alergii – autoagresji, predyspozycji do nowotworów –choroby autoimmunizacyjne (Socha J.,2005)

Cukrzyca typu I

Celiakia

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (wzjg.)

Choroba Leśniowskiego-Crohna (ch.L-C)

Anemia hemolityczna

Niedokrwistości

Bielactwo

Łuszczyca

Czerwienica prawdziwa

Zapalenie tarczycy typu Hashimoto

Niedomoga jajników, przysadki lub niedoczynność nadnerczy

Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS)

Łuszczycowe zapelenie stawów

Toczeń rumieniowy (tru), toczeń układowy

Nużliwość mięśniowa

Zapalenie wątroby

Stwardnienie rozsiane (SM)

Niektóre wady zastawek serca, zaburzenia rytmu serca

Zapalenie tętnic i żył (żylaki)

Miażdżyca (jedna z przyczyn)

Zapalenie nerek

Nowotwory (niektóre typy)

Przyczyny alergii. Wspomniane zjawisko związane jest niewątpliwie z rozwojem cywilizacji. Im lepiej rozwinięty kraj, tym więcej „produkuje” alergenów. W ostatnich latach rozmaite alergeny mają ułatwiony dostęp do naszych organizmów z powodu zanieczyszczenia środowiska, codziennego pożywienia (preparowana żywność, konserwanty, barwniki), stosowania tworzyw sztucznych, środków czystości zawierających detergenty, poza tym większej dawki stresu, a także nadużywania leków. W ogromnej mierze jednak dieta jest czynnikiem priorytetowym w tej oraz innych dolegliwościach zdrowotnych. Przyczyną większości uczuleń jest uszkodzenie śluzówki jelita cienkiego przez bakterie, wirusy, metale ciężkie, toksyny pokarmowe.

Osoby predysponowane do alergii. Wśród dzieci są to głównie: wcze-śniaki, dzieci matek palących albo chorych na cukrzycę, dzieci z niską wagą urodzeniową, z osłabionym układem autoimmunologicznym. Osoby dorosłe natomiast to ludzie pracujący w środowisku, gdzie występują silne alergeny, np. chemicy, weterynarze, piekarze, drukarze, spawacze.

Profilaktyka antyalergiczna. Przede wszystkim unikać alergenów, jeśli to tylko możliwe, m.in. stosując się do poniższych wskazówek wg Janusza Pić i Barbary Pić autorów książki „Możesz wygrać z rakiem i alergią. Porady praktyczne dla pacjentów.”:

- ściany z pleśnią pomaluj 10% roztworem siarczanu miedzi;

- kurz z półek wycieraj na mokro;

- stosuj wodne oczyszczanie powietrza;

- używaj pościeli antyalergicznej, nie z pierza i puchu;

- unikaj suszenia bielizny poza domem w okresie pylenia drzew i traw;

- utrzymuj niską wilgotność mieszkania – poniżej 50%.

W przypadku alergii wziewnych lub kontaktowych istotne jest stosowanie się do przestrzegania tzw. zasady reakcji krzyżowych. Mówi ona o tym, że u pacjentów mających alergię na pyłki kwiatowe czy kurz, występuje taka sama reakcja uczuleniowa po spożyciu określonych warzyw lub owoców. Dlatego też powinni, np.: w momencie pylenia unikać tych warzyw i owoców, które będą wzmagać alergie.

Poniżej tabela opracowana przez prof. Mirosława Jarosza z Instytutu Żywności i Żywienia z Warszawy.

Alergeny wziewne

Reagująco krzyżowo alergeny pokarmowe

Pyłki brzozy, olchy, leszczyny

Warzywa: seler, marchew, ziemniaki, strączkowe, groch, pietruszka.

Jad pszczeli

miód

Pyłki bylicy

Papryka, pieprz, curry, cynamon, czosnek, kminek, koperek, marchew, rumianek, seler, ziarna słonecznika.

Pyłki traw i ziół

Ziarna zbóż – kukurydza, ryż, owies

Warzywa: pomidory, marchew, seler, groch, soja, buraki.

Ponadto należy zrezygnować z palenia papierosów, nie nadużywać alkoholu i innych używek, zdrowo się odżywiać, m.in.: zgodnie z naszą strefą geograficzną, zachowując równowagę kwasowo-zasadową, prawidłowe łączenie białek z węglowodanami. Pamiętajmy, że aż w 70 procentach nasze zdrowie jest uzależnione od tego, co jemy! Uprawiajmy sport, unikajmy stresów, czyli po prostu preferujmy zdrowy styl życia!

Najskuteczniejsza forma kuracji w alergii to kuracja przyczynowa a nie objawowa, ponadto naturalna i kompleksowa (terapia „od wewnątrz” i „na zewnątrz”) usuwająca toksyczne złogi z organizmu, wzmacniająca układ immunologiczny, dostarczająca wielu witamin, minerałów i innych substancji leczniczych. Polega ona na zmianie nawyków żywieniowych i stylu życia (rezygnacja z nałogów), w niektórych przypadkach również terapia psychologiczna (jeżeli np. spowodowana jest stresem). Maści, kremy, inhalatory działają niestety objawowo i nie usuwają najczęściej przyczyny choroby, podobnie jak antybiotyki i sterydy, które prócz tego zawsze mają działania uboczne nieobojętne dla funkcjonowania całego organizmu.

Nieleczona alergia może być przyczyną m.in.: astmy, niedotlenienia serca oraz mózgu, i wielu innych poważnych schorzeń. Według najnowszych badań, alergia nieleczona prowadzi do powstawania komórek nowotworowych. Wczesne rozpoznanie alergii, wytypowanie właściwego alergenu, następnie odpowiednie leczenie stanowi gwarancję powodzenia kuracji.

 

POWRÓT
>